Voion publiceert nieuwe regionale arbeidsmarktcijfers

21 augustus 2024

Landelijk is het aantal leraren in de afgelopen vijf jaar (2019-2023) met 2,3% gestegen, maar er is veel verschil tussen de regio’s. Hoe is de ontwikkeling van het aantal leraren in jouw regio? En van de leeftijd, de functie en aanstellingsomvang van het personeel? Wat is de verwachte onvervulde werkgelegenheid? Op basis van gegevens van DUO heeft Voion nieuwe arbeidsmarktanalyses gemaakt.

Deze analyses zijn toegevoegd aan ‘Regio in beeld' op hun website.​

De arbeidsmarktanalyses bieden informatie over een ruim aantal aspecten van de regionale arbeidsmarkt. In april jl. publiceerde Voion al cijfers die een beeld gaven van de (te verwachten) regionale werkgelegenheid/personeelstekorten.
 
Met deze nieuwe arbeidsmarktcijfers kunnen besturen zelf een scan maken van hun eigen (regionale) situatie ten aanzien van de arbeidsmarkt. De cijfers kunnen helpen bij beleidsontwikkeling op het vlak van shrm en de aanpak van het lerarentekort (op school-, bestuurs- en regionaal niveau). Binnen de onderwijsregio’s wordt dergelijk beleid, veelal sectoroverstijgend, uitgewerkt.  

Ontwikkeling aantal leraren

Voor de regio’s Zeeland en Flevoland geldt een daling van het aantal leraren over de afgelopen vijf jaar. Terwijl steden als Amsterdam en Utrecht juist een toename kennen die groter is dan het landelijk gemiddelde van 2,3%. Vooral de percentuele stijging in Utrecht (25% ten opzichte van 2019) valt op.

Leeftijd leraren

De aankomende jaren zullen veel oudere leraren met pensioen gaan, ongeveer 27% van alle leraren is namelijk 55 jaar of ouder. In sommige regio’s is het aandeel leraren dat 55 jaar of ouder is groter, bijvoorbeeld in Friesland, Zeeland en Limburg (gemiddeld 29% in alle drie de regio’s). In sommige regio’s zijn de leraren jonger. Zo is in regio Utrecht, inclusief de stad Utrecht, 26% van de leraren ouder dan 55 jaar.

Aanstellingsomvang

In het voortgezet onderwijs wordt relatief veel in deeltijd gewerkt. Het aandeel personeel met een contract kleiner dan 0.8 fte varieert in de verschillende arbeidsmarktregio’s tussen de 19 en 33%. In sommige regio’s werkt het personeel dus gemiddeld meer uren dan in andere regio’s. In Limburg werken leraren relatief het meest in voltijd aanstellingen (> 0,8 fte); hier heeft 78% van de leraren een contract groter dan 0,8 fte. De meeste deeltijdaanstellingen (< 0,8 fte) zijn er in de regio’s Flevoland (22%) en de stad Den Haag (24%).

Functie van het personeel

De samenstelling van het personeel zegt iets over de manier waarop het onderwijs is georganiseerd. Het aandeel leraren varieert in de verschillende arbeidsmarktregio’s tussen de 64 en 83% en het aandeel onderwijsondersteunend personeel tussen de 16 en 34%. De laatstgenoemde groep maakte het jaar daarvoor (in 2022) tussen de 21 en 33% uit van het onderwijspersoneel. Je ziet dus dat de verschillen verder uiteenlopen. Het aandeel directieleden fluctueert tussen 1 en 5%.​