Vrijwel alle scholen schetsen toekomstperspectief in jaarverslag
21 september 2016
Sinds 2013 zijn alle bekostigde onderwijsinstellingen verplicht om een zogenoemde continuïteitsparagraaf op te nemen in hun jaarverslag. In deze paragraaf schetsen zij de verwachte ontwikkelingen in de toekomst (aantal leerlingen, personele bezetting, financiële ontwikkelingen etc.), de risico’s op deze terreinen en het beleid dat zij hierop voeren. Ook de begroting voor de komende drie jaar maakt er deel van uit. Deze paragraaf dient als verantwoording richting de raad van toezicht, de medezeggenschap en andere belanghebbenden en levert materiaal op nader met elkaar in gesprek te gaan.
In haar onderzoeksrapport concludeert de Onderwijsinspectie dat vrijwel alle schoolbesturen inmiddels aan de wettelijke verplichting voldoen om een continuïteitsparagraaf op te nemen in het jaarverslag, maar dat de informatiewaarde van deze paragraaf vaak nog beter kan. Zo zijn de meerjarenbegrotingen nog niet altijd beleidsrijk, waarmee ze nauwelijks of geen toegevoegde waarde hebben. En als er veel onzekere factoren zijn, bijvoorbeeld bij verwachte krimp, wil de Inspectie dat er meer informatie wordt vermeld over de aanpak van het bestuur.
Om scholen verder op weg te helpen op dit vlak, doet de Inspectie in haar onderzoeksrapport een aantal aanbevelingen, waar scholen hun voordeel mee kunnen doen. Eerder ontwikkelden de VO-raad en PO-Raad al een document met tips en uitleg voor het opstellen van een continuïteitsparagraaf. De Inspectie geeft daarnaast aan scholen ook verder te willen informeren over de geldende voorschriften rond de continuïteitsparagraaf.