VWS start campagne om mentale klachten jongeren beter bespreekbaar te maken

15 december 2022

Hoe kan je als jongere aangeven hoe je je echt voelt, hoe praat je eerlijk en open over je gevoelens? En hoe kan je jongeren hierbij helpen, bijvoorbeeld als onderwijsprofessional? In een nieuwe campagne ‘Aan de praat’, die op 15 december werd gelanceerd, deelt het ministerie van VWS tips op dit vlak. Scholen kunnen deze campagne gebruiken om extra aandacht te vragen voor het thema welbevinden en leerlingen, ouders, docenten en andere onderwijsprofessionals wijzen op de tips (bijvoorbeeld in hun nieuwsbrieven).

WVS wijst in de campagne op het belang van praten over je gevoelens en beginnende mentale klachten. Meer jongvolwassenen geven aan mentale problemen te hebben dan enkele jaren geleden, onder meer door de toegenomen prestatiedruk, zo blijkt uit recent onderzoeken. Toch vertellen lang niet alle jongeren hoe het écht met hen gaat, ook niet bij beginnende mentale klachten. Terwijl dit kan helpen om je beter te voelen en de kans op psychische problemen in de toekomst helpt verkleinen. 
 
De campagne van VWS heeft daarom als doel jongeren ‘Aan de praat’ te krijgen over hun gevoelens. Op de website Heyhetisoke.nl worden tips en inspiratieverhalen gedeeld om jongeren te helpen zich open te stellen, en tips voor hun naasten en jeugdprofessionals over hoe ze het gesprek kunnen aangaan met iemand die niet lekker in zijn vel zit. Ook biedt de website een overzicht van waar jongeren bij mentale klachten terecht kunnen voor hulp. 

Psycholoog Najla Edriouch deelt daarnaast specifiek een aantal tips over hoe je in deze winterperiode de donkere dagen door kunt komen. 

Vier tips om de donkere dagen door te komen

Ga naar buiten

Ga overdag lekker naar buiten om wat natuurlijk licht mee te pakken. Daglicht opzoeken heeft een extra positief effect wanneer je in de ochtend naar buiten gaat. Wist je ook dat er geluksstofjes vrijkomen tijdens een wandeling? Het is dus een win-winsituatie als je een ochtendwandeling toevoegt aan je dagelijkse routine. 
 

Spreek af met vrienden of familie

Veel mensen trekken zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten. Maar op de lange termijn kan tijd doorbrengen met je vrienden of familie helpen om je beter te voelen. Kijk waar jij op zo’n moment behoefte aan hebt. Een avondje spelletjes doen bijvoorbeeld, of uitgaan. En misschien is zo’n avondje voor jou ook wel een goed moment om te zeggen hoe je je voelt.  
 

Zorg dat je je energie goed verdeelt

Probeer een balans te vinden tussen ‘energievreters', ‘energiegevers' en ‘bijkomertjes'. Energievreters zijn activiteiten die ‘moeten’ en energie kosten. Zoals, school, je kamer opruimen en naar je bijbaan gaan. In energiegevers moet je energie stoppen maar je krijgt er ook energie van terug. Voorbeelden hiervan zijn muziek maken, creatief bezig zijn of bewegen. Bijkomertjes zijn activiteiten waarbij je even achterover kunt leunen maar waar je geen extra energie van krijgt. Zoals series kijken, op social media actief zijn en gamen. Als mensen weinig energie hebben, zijn ze vaak geneigd om vooral tijd te besteden aan de energievreters en de bijkomertjes. Maar de energiegevers zijn extra belangrijk omdat die je weer kunnen opladen.

Kies een piekermoment

Het is goed om je gevoelens toe te staan en stil te staan bij wat je stress geeft. Maar het is niet fijn als het je de hele dag bezighoudt. Kies daarom een vast moment om over je zorgen na te denken. Probeer tijdens je piekermoment na te gaan of er een oplossing is voor de dingen waarover je piekert. Is dit het geval? Maak dan een plan hoe je het wil oplossen. En wie je hierbij eventueel kan helpen. Is er geen oplossing? Zoek dan een manier om te verdragen wat er speelt óf om het los te laten. Je kunt hierbij steun vragen aan je omgeving. Houd altijd in je achterhoofd: extra lang piekeren over dingen die je niet kunt oplossen leidt niet tot een oplossing. Het leidt vaak tot extra stress. Stop dus na een kwartier met piekeren en ga iets anders doen.


De website Heyhetisoke is sinds coronatijd actief. De website richt zich op alle Nederlanders en heeft al belangrijkste boodschap dat het oké is als je je even niet lekker in je vel voelt zitten. Het initiatief wordt gesteund door het ministerie van VWS.