Welke wet- en regelgeving verandert er in het nieuwe schooljaar?

12 augustus 2024

Bij de start van het nieuwe schooljaar gelden er enkele nieuwe regels en wetten waar scholen rekening mee moeten houden. We zetten het op een rij:

Bijgestelde onderzoekskaders inspectie vanaf 1 augustus

De onderwijsinspectie heeft recent haar onderzoekskaders geactualiseerd. Belangrijkste reden hiervoor zijn - veelal technische - wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook veranderingen in de uitvoering van het toezicht door de inspectie zijn in de bijgestelde kaders opgenomen.

Europese AI Act treedt op 1 augustus in werking

Op 1 augustus 2024 treedt de Europese AI-verordening (AI Act) in werking. Vanaf dat moment geldt er een overgangsperiode waarin organisaties de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de verplichtingen in de wet. De AI Act heeft onder meer tot doel dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn en dat de grondrechten van EU-burgers worden beschermd. De regels gelden voor iedereen die AI ontwikkelt, op de markt brengt of gebruikt. Wat houdt de AI Act in en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de onderwijssector?

Start pilot onderwijstijd

Vanaf september 2024 start de Pilot Onderwijstijd. In deze tweejarige pilot krijgen scholen de ruimte om uit te zoeken wat het betekent om substantieel minder lesuren aan te bieden aan leerlingen en in plaats daarvan meer uren te besteden aan ontwikkeltijd en/of voorbereidingstijd voor leraren. Scholen konden zich tot 17 februari 2024 voor de pilot aanmelden.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit vanaf 1 juli 2024

Organisaties met 100 of meer medewerkers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om eens per jaar te rapporteren over het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van hun werknemers. De kilometers rapporteer je apart voor het soort vervoermiddel en type brandstof. Het digitaal formulier voor het invullen van de gegevens vindt u op de website van RVO. Op basis van de opgegeven informatie wordt de CO2-uitstoot van de organisatie berekend.  

De gegevens over 2024 moeten op zijn laatst op 30 juni 2025 zijn ingevuld.