Onderwerp
Overgang vervolgonderwijs
Het is belangrijk dat leerlingen na de middelbare school soepel kunnen doorstromen naar een passende vervolgopleiding. Dat helpt hen zich op hun plek te voelen en draagt bij aan een fijne, succesvolle verdere schoolcarrière. Scholen kunnen deze soepele overgang bevorderen via onder meer LOB, het realiseren van goede doorlopende leerlijnen en het bieden van begeleiding aan leerlingen rond de overstap. Samenwerking tussen middelbare scholen en mbo's, hbo's en universiteiten is hierbij cruciaal.
Wat speelt erAanmelden vóór 1 april en toelatingsrecht
Leerlingen dienen zich vóór 1 april voor het nieuwe schooljaar aan te melden voor een mbo‑opleiding. Alleen als de leerling zich voor die datum heeft aangemeld en voldoet aan de toelatingseisen, heeft deze een toegangsrecht voor de opleiding van diens eerste voorkeur, anders kan de mbo-school de leerling weigeren. Met de invoering van het toelatingsrecht (Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo) per 1 augustus 2017 heeft iedere aspirant mbo-student die zich uiterlijk op 1 april aanmeldt voor één of meer beroepsopleidingen het recht toegelaten te worden tot de opleiding van diens eerste voorkeur. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk.
Leerlingen kunnen zich voor meerdere opleidingen aanmelden. Ook kan na de aanmelding de opleidingskeuze nog wijzigen binnen de school. Eerder aanmelden mag ook. Bij populaire opleidingen is dit handig, omdat de opleiding anders vol kan zitten. Soms zijn er weinig plaatsen bij een opleiding. Dat staat op de website van de school. Er staat ook bij vanaf wanneer je je kunt inschrijven. Sommige scholen werken met een loting. Meestal geven scholen de opleidingsplaatsen op volgorde van aanmelding. Wie zich vroeg aanmeldt, heeft de meeste kan op een plek. Wees er dus op tijd bij.