Helpdesk beantwoordt: onder welke voorwaarden kan een werknemer doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd?
14 maart 2024
Vraag:
Onder welke voorwaarden kan een werknemer doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd?
Antwoord:
Hiervoor zijn in de CAO VO verschillende mogelijkheden opgenomen.
Het uitgangspunt is dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt van rechtswege eindigt met ingang van de eerste dag van de maand, volgend op die waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Werkgever en werknemer kunnen echter in gezamenlijk overleg besluiten dat deze ontslagdatum steeds met maximaal één jaar wordt opgeschort (artikel 10.1 lid 3 onder b CAO VO).
Werkgever en werknemer kunnen ook ervoor kiezen om een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten, steeds voor de duur van maximaal één schooljaar. De totale duur van deze tijdelijke arbeidsovereenkomsten is dan maximaal vier jaar. In deze vier jaar kan de werknemer zes arbeidsovereenkomsten krijgen. Als de arbeidsovereenkomst nadien wordt voortgezet, dan geschiedt dit voor onbepaalde tijd (artikel 9.2 lid 8 CAO VO). Als de werknemer na de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerkt en de werkgever wil de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzeggen dan bedraagt de opzegtermijn altijd één maand, ongeacht de lengte van het dienstverband (artikel 10.5 lid 3 CAO VO).
Het is dus zeker mogelijk dat werknemers na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd in het onderwijs kunnen (blijven) werken. Van belang hierbij is nog om te weten dat de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd anders is dan bij andere werknemers. Als werknemer met de AOW-gerechtige leeftijd ziek wordt, heeft deze recht op zes weken loondoorbetaling (art. 4 sub b ZAVO).
Voor verdere vragen kunnen leden contact opnemen met de Juridische Helpdesk.