Helpdesk beantwoordt: Wat is toegestaan bij de overgang naar het voortgezet onderwijs?

16 augustus 2023

De helpdesk van de VO-raad helpt schoolbesturen bij vragen over onderwijs- en werkgeverszaken. Regelmatig geven we op deze site antwoord op een vraag die bij meer scholen speelt. Dit keer antwoord op de vraag wat is toegestaan bij de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs?

Vraag: 

Wat is toegestaan bij de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs?

Antwoord:

Sinds bijna negen jaar is het schooladvies van de basisschool leidend bij de overgang tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. De leerkracht van groep 8 geeft aan welk type onderwijs in het voortgezet onderwijs het beste bij een leerling past en stelt dit vast in een schooladvies. Bij middelbare scholen met een bijzondere stroming kunnen daarnaast extra eisen worden gesteld (denk aan TTO, topsportscholen of technasia, art 8.3 lid 2 Uitvoeringsbesluit WVO 2020). Bij het vaststellen van het schooladvies kijkt de basisschool onder meer naar de leerprestaties en andere kenmerken zoals werkhouding, motivatie en zelfvertrouwen. In de praktijk gebeurt het een enkele keer nog dat het schooladvies door de VO-school niet direct wordt overgenomen bij de toelating of plaatsing van een leerling, en dat er bijvoorbeeld toch ook wordt gekeken naar de resultaten van de gemaakte eindtoetsen en een VO-school wil afwijken van het schooladvies. Dit is wettelijk niet toegestaan.

Per 1 augustus 2023 verandert de wetgeving en procedure rondom de eindtoets en de overgang. Zo melden alle leerlingen zich in één aanmeldweek tegelijkertijd aan en vinden heroverwegingen en bijstellingen van het advies plaats vóór aanmelding bij het VO. Daarnaast stelt de PO-school het advies in principe standaard bij omhoog, indien de score uit de eindtoets hoger is dan het schooladvies.