Sinds 1 augustus 2021 is een examencommissie verplicht in het voortgezet onderwijs. De examencommissie heeft als hoofdopdracht het borgen van de kwaliteit van schoolexaminering en van het afsluitend karakter van het schoolexamen. De examencommissie heeft voor dat doel een aantal specifieke taken en doet zijn werk onafhankelijk. Op veel scholen heeft de examencommissie zich geleidelijk aan ontwikkeld. Wat betreft de positionering van de examencommissie als onafhankelijk en deskundig orgaan voor kwaliteitsborging is dat proces op veel scholen nog gaande. Dit blijkt onder andere uit het stelselonderzoek naar de kwaliteit van de schoolexaminering dat de inspectie in het voorjaar van 2023 heeft uitgevoerd. 
Dit leernetwerk zit vol. We werken met een wachtlijst, je kunt je hiervoor aanmelden via onderstaande aanmeldknop.

 

De VO-raad organiseert ter ondersteuning van de scholen inspiratiebijeenkomsten Examencommissie. Tijdens deze inspiratiebijeenkomsten kwam de behoefte tot voor een leernetwerk examencommissie naar voren. Je kunt je nu voor het leernetwerk aanmelden.

Wat kan je verwachten?

Onder leiding van een procesbegeleider ga je in zes bijeenkomsten samen met andere scholen aan de slag met de ontwikkeling tot een stevige examencommissie die onafhankelijk, deskundig en kwaliteitsbewust werkt aan het borgen van schoolexaminering. Je maakt ter inspiratie kennis met de ontwikkelingen van andere scholen in het leernetwerk en levert je bijdrage aan collegiale consultatie ten behoeve van het leren met en van elkaar. Als deelnemer van het leernetwerk ben je ook eigenaar van het leernetwerk: samen bepalen en organiseren jullie als deelnemers de inhoud van de bijeenkomsten. Hieronder we een greep uit de vragen die leden van de examencommissie in de praktijk kunnen tegenkomen, en tijdens het leernetwerk ter sprake zullen komen:

1. Hoe zorgen we ervoor als examencommissie dat we ons echt richten op de taak van het borgen van kwaliteit schoolexaminering, en niet toch ook gaan zorgen?

2. Hoe ontwikkel je je als examencommissie zo dat je als examencommissie goed zicht houdt op de kwaliteit van schoolexaminering, zonder dat je op de stoel van de examinator gaat zitten?

3. Hoe positioneer je je als examencommissie zo dat je onafhankelijk je werk kan doen, en tegelijkertijd de schoolleiding en het bevoegd gezag voldoende meeneemt in het proces?

4. Hoe ga je om met dubbele petten in de examencommissie, denk aan de examensecretaris die verantwoordelijk is voor zorgen, maar als lid van de examencommissie ook voor het borgen, of aan een teamleider of examinator.

Wat levert het op?

  • Collegiale consultatie en collegiale feedback op de eigen ontwikkeldoelen van jouw school en de stappen die je daarin zet in schooljaar 2024-2025;   
  • Inzicht in de functie die de examencommissie in de eigen school kan vervullen, inzicht in de rol als lid van de examencommissie in de school;  
  • Met en van elkaar leren door collegiale consultatie en collegiale feedback, op het gebied van functionering en positionering van de examencommissie in de afgelopen schooljaren, én de stappen die jullie nog willen zetten; 
  • Gekoppeld aan het eigen ontwikkeldoel verdere stappen zetten in het versterken van de examencommissie en kwaliteitsborging schoolexaminering op jouw eigen school. 

 


Voor wie?

Het leernetwerk staat open leden van examencommissies. Je kan pas net lid zijn van de examencommissie of al langer en je kan als examencommissie aan het begin staan, maar ook al meer gevorderd zijn. Een lerende houding, gericht op ontwikkeling, is essentieel. 

Voor het leren in samenhang met schoolontwikkeling is het van belang dat ten minste 2 personen van een examencommissie van een school aan het leernetwerk deelnemen.  

Waar en wanneer?

De startbijeenkomst vindt plaats op 26 november 2024 in Utrecht. Vervolgbijeenkomsten worden in afstemming met de deelnemers gepland. We willen in ieder geval zes keer fysiek bij elkaar komen.  

De kosten

Deelname aan dit leernetwerk is kosteloos.

Meedoen?

Dit leernetwerk zit vol. We werken met een wachtlijst, je kunt je hiervoor aanmelden via onderstaande aanmeldknop.

Meld je hier vóór 1 november 2024 aan voor dit leernetwerk. Hoe eerder je bent aangemeld, hoe groter de kans dat er een plekje voor je is. Na aanmelding neemt de procesbegeleider Wendy Zonneveld contact op voor een intake. Bij overschrijving werken we met een wachtlijst.

Vragen?

Heb je vragen over het leernetwerk? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 232 48 80.

Dit leernetwerk wordt georganiseerd vanuit het programma Voortgezet Leren. Het programma biedt inspiratie, handvatten en concrete tools voor het realiseren van schoolontwikkeling; de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. Bekijk hier wat Voortgezet Leren voor jou kan betekenen.
Direct aanmelden