Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen steeds vaker te maken met anderstalige nieuwkomers die vanuit de Internationale Schakelklas (ISK) instromen. Na ongeveer twee jaar in de ISK gaan deze leerlingen door naar het reguliere onderwijs. De instroom van deze groep leerlingen is sinds 2021 met zo'n 50 procent gestegen, en zorgt - in combinatie met het lerarentekort – dat scholen voor diverse uitdagingen staan. 
Dit leernetwerk zit vol, je kunt je inschrijven voor de wachtlijst

 

In het regulier onderwijs hebben deze leerlingen recht op onderwijs dat aansluit bij hun potentie en ambities, maar vaak hebben ze nog niet het taalniveau van hun klasgenoten. Dit zorgt er soms voor dat ze niet op de onderwijssoort zitten die echt bij hen past. Hoe geef je nieuwkomersleerlingen het beste vervolg in het onderwijs na de ISK, welke begeleiding is er gedurende de schoolloopbaan nog nodig en mogelijk?  En hoe organiseer je dit binnen je school? Voortgezet Leren start op 21 januari met het leernetwerk ‘Ondersteuning voor nieuwkomers in het vo’ om tot antwoorden op deze vragen te komen. Je kunt je nu aanmelden

Wat kan je verwachten?

In het leernetwerk ga je aan de slag met het ontwikkelen van beleid voor nieuwkomersleerlingen op jouw school zodat zij een zachtere landing ervaren in het reguliere onderwijs, en er een structurele aanpak van bijvoorbeeld taalontwikkeling geboden kan worden. Dat doe je aan de hand van kennisuitwisseling met andere scholen, inhoudelijke expertise en concrete tools vanuit onder andere LOWAN en procesbegeleiding in de vorm van tussentijdse gesprekken.

Wat levert het op?

Na het volgen van dit leernetwerk:   

  • Weet je beter wat er (o.a. wettelijk) mogelijk is om maatwerk te leveren aan nieuwkomersleerlingen;    
  • Heb je inspiratie gedaan over hoe andere scholen dit vormgeven;  
  • Heb je nieuw beleid voor je eigen school ontwikkeld;   
  • Is er ruimte voor kennisuitwisseling met andere scholen. 
     

Voor wie?

Voor professionals uit reguliere (niet ISK-) scholen die het beleid gericht op nieuwkomersleerlingen (beter) willen vormgeven.   

Waar en wanneer?

Het leernetwerk komt zes keer samen van 13.00 – 16.00 uur (met lunch vanaf 12.30 uur) op de volgende data:   

  • 21 januari 2025  
  • 25 maart 2025  
  • 13 mei 2025  
  • 24 juni 2025  
  • 9 september 2025  
  • 28 oktober 2025  

 

Locatie: alle bijeenkomsten, met uitzondering van 24 juni 2025, zullen plaatsvinden op het kantoor van de VO-raad in Utrecht. Op 24 juni 2025 vindt de bijeenkomst plaats op een locatie elders in of rondom Utrecht plaats. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd.  

Meedoen?

Meld je vóór 17 januari 2025 aan voor dit leernetwerk. Na aanmelding zal de procesbegeleider zo snel mogelijk contact met je opnemen om een eerste afspraak te plannen. In dit kennismakingsgesprek krijg je meer informatie over het leernetwerk, bespreken jullie je motivatie en leerdoelen en bespreek je met de procesbegeleider of je deelname aansluit bij die van andere deelnemers in het leernetwerk.    

Let op: Voor het leren in samenhang met schoolontwikkeling is het van belang dat ten minste 2 personen van een school aan het leernetwerk deelnemen.

Meld je tijdig aan: het leernetwerk heeft een beperkt aantal plekken en vol = vol.    

De kosten

Deelname aan dit leernetwerk is kosteloos. Wel verwachten we aanwezigheid bij alle bijeenkomsten en tussentijdse voortgang in het ontwikkelproces op school. Daarnaast gaan we ervan uit dat je bereid bent om goede praktijkvoorbeelden en materialen als inspiratiebron voor andere scholen, als ook buiten het leernetwerk, te delen.    

Vragen?

Heb je vragen over de inspiratiebijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 232 48 80.

Direct aanmelden