Arbeidsmarktoelage wordt -met wijzigingen- voortgezet in 2025

17 oktober 2024

Het ministerie van OCW zet ook in 2025 de arbeidsmarkttoelage voort. Met deze extra middelen kunnen schoolvestigingen met de meest kwetsbare leerlingen hun personeel beter behouden en mogelijk nieuw personeel aantrekken.

Voor 2025 is door sociale partners en OCW gekozen om het budget te verdelen zoals is afgesproken in het onderwijsakkoord uit 2022 en niet meer volgens de verdeling tijdens het Nationaal Programma Onderwijs. Dit betekent voor het voortgezet onderwijs een stijging van het budget waarmee een toelage gegeven kan worden van ongeveer 9%.

Het ministerie van OCW stapt voor de berekening van de achterstandsscore af van het basisjaar 2020 uit het Nationaal Programma Onderwijs. De bekostiging voor 2025 wordt gebaseerd op de CBS-achterstandsscore van 2023 (systematiek t-2) en uitgekeerd op basis van het aantal leerlingen van 1 oktober 2024 (t-1).

De CBS-achterstandsscore 2023 is pas heel laat beschikbaar: november of december 2024. Daardoor kan de definitieve regeling voor de arbeidsmarkttoelage pas in 2025 worden gepubliceerd. Dat betekent vervolgens dat nog niet met zekerheid aan te geven is welke vestigingen die nu nog wel bekostiging ontvangen en die dat in 2025 niet meer ontvangen omdat ze niet meer vallen onder de categorie met de hoogste (15%) relatieve achterstandsscore. Andersom geldt hetzelfde voor scholen die vanaf 2025 voor het eerst hiervoor bekostiging ontvangen. Doordat de score zo laat bekend is en er wijzigingen verwacht worden, is er geen rekentool beschikbaar om de bekostiging te berekenen.

Voor het praktijkonderwijs wordt de afweging van die 15% afzonderlijk gemaakt. In de regeling geldt een school met meer dan 50% van de leerlingen die praktijkonderwijs volgen als praktijkonderwijs. Scholen waarvan meer dan 20% van de leerlingen onder ISK-onderwijs volgen, vallen waarschijnlijk zonder uitzondering allemaal onder de bekostigingsregeling.

! Tip (met nog steeds een voorbehoud!):
Kijk in de CBS-achterstandsscore 2022. Ontvang je nu bekostiging voor de arbeidsmarktoelage en val je met betreffende vestiging in de hoogste 70% van de 15% vestigingen met de hoogste relatieve achterstandsscore, mag je -voorzichtig- aannemen dat je ook in 2025 bekostiging ontvangt. Van de andere 30% kan dit nog niet met zekerheid vastgesteld worden. De definitieve toekenning gebeurt op basis van de achterstandsscore van 2023.


Regeling in cao

Er is nog geen nieuwe cao vo vastgesteld voor 2025. Dit betekent dat de regeling zoals deze in de huidige cao vermeld staat nog steeds van kracht is (art. 3.10). De middelen zijn beschikbaar voor alle medewerkers op de betreffende vestiging waarbij de hoogte van de toeslag (jaarlijks) opnieuw moet worden berekend. Afspraken hierover worden gemaakt tussen bevoegd gezag en P(G)MR.