Bekostiging aangepast voor loon- en prijscompensatie

15 juni 2023

De wijzigingsregeling voor de loon- en prijsbijstelling is 14 juni gepubliceerd. De prijzen zijn verhoogd naar aanleiding van de kabinetsbijdrage voor loon- en prijsontwikkeling (voorjaarsnota).

In deze regeling worden de bekostigingsbedragen voor 2023 aangepast met 5,76%.
Het tarief per leerling in de basisbekostiging wordt nog eens met 0,82% opgehoogd naar 6,58%. Dit is het gevolg  van het toevoegen van de middelen voor professionalisering leraren en de eenmalige uitkering voor het onderwijs ondersteunend personeel, uit te keren in oktober. Vorig jaar maakten deze middelen nog onderdeel uit van de regeling (prestatiebox)middelen SHRM.

De nieuwe bedragen voor de basisbekostiging zijn:

€ 248.155,03 voor de hoofdvestiging van een school
€  124.077,51 voor de nevenvestiging(en) van een school
€    8.550,59 voor alle onderbouwleerlingen en alle bovenbouwleerlingen in de mavo, havo en het vwo en de gemengde leerweg in het vmbo
€   10.059,53 voor alle leerlingen in het praktijkonderwijs en alle bovenbouwleerlingen in het vbo

Tegelijkertijd worden in deze regeling dezelfde tarieven voor 2024 vastgesteld, waar in 2024 opnieuw de dan geldende loon- en prijsindexatie over zal worden berekend.

Voor de extra compensatie die bij de Najaarsnota (2022) is vermeld als gevolg van de extreem gestegen (energie)prijzen, is met de Voorjaarsnota (2023) duidelijk dat hiervoor niet een extra generieke prijsbijstelling komt. Wel is er een maatwerk(subsidie)regeling in de maak die er voor moet zorgen dat schoolbesturen die extra zwaar getroffen zijn door de extra (energie)lasten hierin (deels) tegemoet worden gekomen.