Data rondom doorstroomtoets en aanmelding in het vo 2024-2025

16 september 2024

Dit schooljaar wordt er voor de tweede keer gewerkt met de doorstroomtoets en de nieuwe data rondom afname en aanmelding in het vo. Dit schooljaar gelden enkele wijzigingen in de specifieke data ten opzichte van vorig jaar.

De data die voornamelijk betrekking hebben op het primair onderwijs, kunnen ook relevant zijn voor het voortgezet onderwij. Bijvoorbeeld bij het plannen van de open dagen.

Het tijdpad is voor 2024/2025 als volgt:

  • Basisscholen melden zich in de periode van 1 oktober t/m 15 november 2024 aan voor een doorstroomtoets.
  • Leerlingen ontvangen in de periode van 10 t/m 31 januari 2025 hun voorlopig schooladvies van de basisschool.
  • Leerlingen maken in de periode van 27 januari t/m 16 februari 2025 de doorstroomtoets (de papieren toetsen zijn op 4 en 5 februari 2025).
  • Vanaf 3 maart 2025 en uiterlijk 15 maart 2025 worden de toetsresultaten door de toetsaanbieders met scholen gedeeld.  
  • Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart 2025 van hun school het definitieve schooladvies.
  • Tussen 25 maart en 31 maart 2025 melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (*Voor leerlingen uit het po, so en sbo die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet).
  • Scholen mogen echter, als zij dat willen, de aanmeldperiode voor de centrale aanmeldweek verruimen. Leerlingen mogen vóór 25 maart bij het vo worden aangemeld, op voorwaarde dat zij een definitief schooladvies hebben ontvangen. Deze verruiming is bedoeld om de aanmeldingen goed te kunnen verwerken en heeft geen invloed op de plaatsingskansen van de leerling. Alle leerlingen die vóór 1 april bij het vo zijn aangemeld, worden door het vo beschouwd als zijnde gelijktijdig op 31 maart aangemeld. Goede communicatie hierover richting ouders is belangrijk. Ook kunnen scholen in uitzonderlijke gevallen leerlingen na de centrale aanmeldweek inschrijven, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
  • Uiterlijk op 12 mei besluit over toelating middelbare school.