Handreiking verwerking van groot onderhoud verschenen
05 juli 2023
Na een jarenlange discussie is er nu duidelijkheid over de verwerking van groot onderhoud in de jaarrekening van onderwijsinstellingen in het primair en voortgezet onderwijs. Er blijft vrijheid voor schoolorganisaties om te kiezen voor het activeren en afschrijven van de kosten van groot onderhoud of voor de verwerking via een voorziening groot onderhoud. Daarmee is het feit onderkend dat in het funderend onderwijs het economisch claimrecht van gebouwen veelal bij de gemeente ligt en dat dit vraagt om een afwijkende werkwijze.
Mogelijke impact op vermogenspositie
Wellicht lijkt het op het eerste gezicht een administratief-technisch verhaal, maar de wijze waarop schoolorganisaties de kosten van het groot onderhoud verwerken in de jaarrekening, kan een behoorlijke impact hebben op het financieel beleid en de vermogenspositie van de organisatie. Zo heeft deze aangepaste regelgeving direct invloed op de kengetallen die schoolbesturen hanteren voor het bepalen van hun financiële ruimte en het weerstandsvermogen. Ook heeft deze nieuwe regelgeving invloed op de landelijk discussie over mogelijke bovenmatige reserves.
Voor schoolorganisaties die niet het economisch claimrecht hebben op hun schoolgebouwen, is er een beknopte versie van de brochure.
De brochure heeft helaas vertraging opgelopen, omdat we moesten wachten op de zogeheten RJ uiting 2023-11 van de Raad voor de Jaarverslaggeving die op 4 juli 2023 is gepubliceerd.
We verwachten dat de brochure niet direct alle praktische vragen zal beantwoorden. PO-Raad en VO-raad werken daarom aan meer ondersteuning voor schoolorganisaties over dit onderwerp, zoals een actuele vraag-en-antwoord-rubriek, een model voor het berekenen van de hoogte van de voorziening groot onderhoud conform RJ.
Verder kun je jouw specifieke vragen indienen bij de juridische helpdesk van de VO-raad.