Henk Hagoort: 'We moeten schoolleiders niet kopje onder duwen met een onuitvoerbare cao'
04 november 2024
Hagoort benadrukt dat het aanpakken van te hoge werkdruk voor de werkgevers hoge prioriteit heeft. Daar verschillen de bonden en VO-raad niet van mening. Maar: "Er liggen twee routes op tafel, die onverenigbaar zijn of lijken op dit moment. We hebben al heel lang het thema werkdruk op tafel liggen. We hebben al tijden de cao aangepast om daaraan tegemoet te komen. Als je het schoolleiders vraagt dan is de huidige cao ontzettend ingewikkeld geworden met veel uitvoeringsproblemen. Er zitten allerlei faciliteiten voor docenten in: normering lestaak, ontwikkeltijd, pb-uren, professionaliseringstijd opgesplitst in 83 uur en 16 uur. We hebben niet zo lang geleden de discussie gehad over de werkdrukmiddelen. Ook is er 300 miljoen euro structureel bijgekomen om de werkdruk te verminderen. We hebben dat consequent vertaald in nieuwe cao-afspraken en het daarmee ingewikkelder maken van de cao. In onze ogen is dat nu klaar. Er kan in die kerstboom geen bal meer bij want dan valt hij om. Dan is het niet meer uitvoerbaar."
"De bonden vragen dat we verder gaan op die weg en dat we afspraken maken dat er normen komen voor een maximale lestaak 22 uur i.p.v. 24 uur. Dat er normen komen voor de opslagfactor die moet meebewegen met de lestaak. Ook moeten er normen komen voor klassengrootte per schoolsoort en die moet ook nog meebewegen met een hogere opslagfactor. Ik kan daar niet in meegaan. Dan duwen onze schoolleiders kopje onder want die krijgen dat gewoon niet uitgevoerd."
“Ik ben het wel ook wel eens met het motto van de bonden: 'Laat ons lesgeven'. Ik denk dat er wel te schrappen is in die overige taken. Een niet alleen in de overige taken. Het vergt in de scholen ook een goed gesprek over de lessentabel. Dus wat doe je aan de aanbodkant? Daar is ook nog wel wat te doen. Alleen ons punt is: dat is een collectieve verantwoordelijkheid op de school. Je kunt niet zeggen: 'We geven aan de voorkant de leraren individueel het recht en dan gaat de schoolleiding wel het probleem oplossen van welke taken doen we niet meer. En trouwens als de lessentabel aangepast moet worden, dan moet die schoolleider met de secties in gesprek welke sectie wat inlevert en als hij er niet uit komt: soit.' Dat is niet wat wij willen: dan moet je dus faciliteren dat in elke school dat gesprek tussen docententeams en schoolleiding goed gevoerd wordt en dat daar bepaald wordt: 'Wat gaan wij nou doen om die werkdruk te verlagen.’”
“Ons voorstel als werkgevers is dat we geen afspraak maken op de uitkomst maar een procesafspraak die alle scholen verplicht om in de komende 3 jaar het gesprek met elkaar aan te gaan en opnieuw het taakbeleid te bezien en dat bij aanpassing met een meerderheid van 2/3e van de leraren te realiseren. Dan heb je én de kans om de werkdruk aan te pakken, én je hebt geregeld dat het een collectieve verantwoordelijkheid is, én je hebt het zo gedaan dat het alleen kan met een meerderheid van 2/3e van de docenten. Hoe mooi wil je het hebben?”