Herziene sets kerndoelen Nederlands en rekenen/wiskunde opgeleverd, internetconsultatie staat open
22 april 2025
De Tweede Kamer had in het curriculumdebat in het najaar van 2024 via een motie van lid Soepboer (NSC) opgeroepen om nog een extra slag te maken op de eerder opgeleverde sets met kerndoelen voor Nederlands en rekenen/wiskunde. Oogmerk daarbij was het aantal kerndoelen nog verder terug te dringen om zodoende meer te focussen op lezen, schrijven en rekenen en overladenheid van het curriculum tegen te gaan.
SLO heeft de afgelopen maanden deze zogenoemde ‘spoedopdracht’ – samen met leraren, vakexperts en advieskringen - uitgevoerd. De voorliggende definitieve conceptkerndoelen voldoen aan deze opdracht, aldus de staatssecretaris. Het aantal kerndoelen is in deze set verder teruggebracht en omvat nu voor de onderbouw vo negen kerndoelen voor Nederlands en negen kerndoelen voor rekenen/wiskunde.
Er is meer samenhang aangebracht tussen de kerndoelen en de focus is gelegd op de wettelijke verplichte onderdelen. De ontwikkeling van de kerndoelen van de overige leergebieden is momenteel in volle gang en deze worden voor het einde van het jaar opgeleverd.
Internetconsultatie en beoogde invoering
De VO-raad heeft destijds samen met een brede coalitie van onderwijspartijen zijn onvrede geuit omdat herziening een ongewenste vertraging van een jaar met zich mee zou kunnen brengen. Omdat de spoedopdracht voortvarend is uitgevoerd, lijkt de vertraging nu mee te vallen.
Momenteel staat een internetconsultatie open over de herziene conceptkerndoelen Nederlands en rekenen/wiskunde. Later dit jaar wordt een algemene maatregel van bestuur (AMvB) in procedure gebracht, waarna de nieuwe kerndoelen officieel kunnen worden ingevoerd. De beoogde invoering staat nu gepland voor 1 augustus 2026.
Ondersteuning
Scholen hoeven niet te wachten om met deze kerndoelen te gaan werken. De staatssecretaris schrijft in de bijbehorende Kamerbrief het toe te juichen als scholen er direct mee aan de slag gaan. OCW heeft hiervoor een eerste handreiking opgesteld. Op termijn komt meer ondersteuning beschikbaar voor scholen.
Adviezen curriculumcommissie
Naast de sets kerndoelen heeft de staatssecretaris ook het tussenadvies ‘Examenprogramma’s in ontwikkeling’ en het eindadvies 'Op weg naar eigentijds onderwijs’ van de Wetenschappelijke curriculumcommissie aangeboden aan de Tweede Kamer.
Werkconferentie Vrijheid in je curriculum
Op 5 juni organiseert de VO-raad de werkconferentie ‘Vrijheid in je curriculum’. Binnen het landelijke curriculum is ruimte om eigen keuzes te maken. Tijdens de werkconferentie wordt besproken hoe je in het curriculum plaats kan bieden aan dat wat moet én aan dat wat belangrijk is voor de school en de mensen die er werken. Meld je nu aan en wees erbij!