In de Volkskrant: VO-raad plaatst kanttekening bij bericht ‘minder geld naar lerarensalarissen’
22 september 2019
De Volkskrant beoogde met haar onderzoek voor het eerst een duidelijk, betrouwbaar beeld te geven van hoeveel scholen door de jaren heen hebben uitgegeven aan lerarensalarissen. Uiteindelijk concludeert de krant op basis van de beschikbare data en berekeningen dat het aandeel van het onderwijsbudget dat scholen besteden aan lerarensalarissen, is gedaald van 65% in 1998 naar 57% in 2016.
Critici gebruiken deze cijfers als bewijs voor hun verhaal dat scholen het geld uit de lumpsum steeds meer besteden aan - minder belangrijke - zaken buiten het klaslokaal, terwijl de lerarensalarissen achterblijven, het lerarentekort toeneemt en de onderwijskwaliteit afneemt. De VO-raad plaatst hier echter een kanttekening bij. “Taken die eerder door leraren erbij werden gedaan, zijn overgenomen door anderen. Denk aan roostermakers, ict’ers, decanen, examensecretarissen en zorgcoördinatoren. Leraren kunnen zich daardoor meer concentreren op hun kerntaak: lesgeven. Deze cijfers zijn dus niet zonder meer zorgelijk”, aldus de raad in de Volkskrant. Dit beeld wordt bevestigd door het onderzoek van de Volkskrant, waaruit blijkt dat het deel van het budget dat aan niet-onderwijzend personeel wordt uitgegeven, is gestegen van 17% naar 22%.
Daarnaast wijst de VO-raad erop dat er door de jaren heen verschuivingen zijn geweest in de lasten van scholen, waardoor scholen gedwongen zijn meer te besteden aan zaken buiten de klas. “Zo zijn de kosten voor groot onderhoud van de schoolgebouwen verschoven van de gemeente naar de scholen. En de energiekosten zijn sterk gestegen, evenals de btw.”
Lees de berichtgeving van de Volkskrant:
- 'Extra geld voor het onderwijs gaat niet naar de leraar'
- 'Hoe kan het dat uitgaven aan onderwijs stegen en salarissen niet?'
Het ministerie van OCW is inmiddels een onderzoek begonnen naar de doelmatigheid en toereikendheid van de bekostiging in het onderwijs. Dit is begin volgend jaar klaar.