Nieuwe onderwijsbezuiniging treft meest kwetsbare leerlingen keihard

18 april 2025

Naar aanleiding van de Voorjaarsnota kondigde het kabinet vandaag onverwachts pijnlijke bezuinigingen aan op het voortgezet onderwijs. Het voornemen is om de zogenaamde Onderwijskansenregeling te schrappen. Het geld van deze regeling is bedoeld om leerlingen met een achterstandspositie te helpen. Dit zou een bedrag moeten opleveren van 90 miljoen euro in 2027 en vanaf 2028 structureel 177 miljoen euro.

De bezuiniging is structureel, wat betekent dat het geld hiervoor niet meer terugkomt bij de scholen. Door in de Voorjaarsnota op allerlei fronten te bezuinigen, wil het kabinet het vrijgekomen geld inzetten voor andere maatregelen.

Bram van Welie, rector van het Haagse Edith Steincollege reageert geschokt: “Het afschaffen van deze gelden zou desastreus zijn, en zet scholen met kwetsbare leerlingenpopulaties direct weer verder op achterstand.” Wat merken deze leerlingen dan bijvoorbeeld van de bezuinigingen? Minder lesuren voor ‘moeilijke’ vakken, grotere klassen, geen financiële hulp om tóch een laptop te kunnen aanschaffen, geen gratis huiswerkbegeleiding meer, meiden die menstruatieproducten niet meer kunnen betalen.  

Ook Henk Hagoort, voorzitter VO-raad is verbolgen: “Het is onverteerbaar dat deze jongeren de dupe worden van nog meer bezuinigingen op het onderwijs. Voor het kabinet zijn andere kortetermijnzaken kennelijk belangrijker dan het vooruithelpen van de toekomstige generaties.” 

In NOS-journaal zegt hij het als volgt (Vanaf 3:20):

Henk Hagoort bij NOS-journaal