Nulmeting smartphonebeleid: leerlingen onderling socialer en geconcentreerder in de lessen

12 juli 2024

Leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn sinds 1 januari 2024 onderling socialer en volgen geconcentreerder de lessen. Dat blijkt uit de nulmeting van de landelijke afspraak om mobiele telefoons uit het klaslokaal te weren. Staatssecretaris Paul van OCW stuurde de bevindingen op 12 juli 2024 naar de Tweede Kamer.

Januari 2024 ging de hoofdlijnenafspraak rondom smartphonebeleid in voor het voortgezet onderwijs. De richtlijn voor het beleid van scholen is dat smartphones in de les alleen nog educatief gebruikt mogen worden. Vanaf schooljaar 2024-2025 geldt de afspraak ook voor het primair en gespecialiseerd onderwijs.

Monitoring door OCW

OCW monitort deze afspraak met een onderzoek. De uitkomsten van de eerste nulmeting onder vo schoolleiders is nu aangevuld met focusgesprekken en een nulmeting in de po en go sector. Voor deze sectoren gaat de afspraak na de zomervakantie in. In het najaar volgt de tweede meting voor vo. Na de tweede meting voor het primair en gespecialiseerd onderwijs volgt een evaluatie in juni 2025 en bekijkt OCW of aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals een wettelijk verbod.

Uitkomsten onderzoek

Uit de nulmeting, die in november 2023 onder schoolleiders in het vo gedaan is, bleek al dat 80% van de schoolleiders beleid heeft gemaakt dat in lijn is met de afspraken. Uit de meting van po en go komen vergelijkbare cijfers, tegelijkertijd geven schoolleiders in deze sectoren aan dat zij minder problemen ervaren van afleiding door smartphones in de les.

Ondersteuning bij invoering of evaluatie beleid

Scholen die inspiratie zoeken of ondersteuning nodig hebben voor de van hun beleid, kunnen terecht op deze onderwerppagina smartphonebeleid. Hier staat ook een voorbeeld van een vragenlijst, voor scholen die hun beleid willen evalueren en aanscherpen.