Onderwerp
Smartphonebeleid
Smartphones en andere devices kun je gebruiken in de les, maar ze kunnen ook voor afleiding zorgen. Uit onderzoek blijkt dat het terugdringen van smartphones in de klas helpt bij de concentratie en leerprestaties van leerlingen. Het is daarom goed om de aanwezigheid en het gebruik van smartphones, maar ook andere devices die voor afleiding kunnen zorgen, doordacht te reguleren. Er is nu een landelijke afspraak over het terugdringen van de afleiding van smartphones en andere devices. De richtlijn hierbij is dat smartphones in de klas alleen voor educatieve doeleinden gebruikt worden.
Praktijk & ondersteuningVeelgestelde vragen en antwoorden (Q&A)
In onderstaand document vind je een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden rondom smartphonebeleid en de landelijke afspraken op dit vlak.
Veel vragen over dit thema worden ook beantwoord in het webinar dat de VO-raad en Kennisnet op 11 oktober jl. organiseerden. Kijk deze sessie nu terug en kom te weten wat de landelijke afspraken concreet betekenen voor jouw school en hoe andere scholen het smartphonebeleid aanpakken.
Zit jouw vraag er niet bij, mail deze dan naar helpdesk@vo-raad.nl.
Handreikingen
In 2019 ontwikkelden Kennisnet en de VO-raad een handreiking voor scholen bij het ontwikkelen en evalueren van smartphonebeleid. In juli 2023 is deze geactualiseerd. Er is een compact stappenplan beschikbaar gericht op het komen tot beleid binnen de landelijke richtlijn. Ook vind je hieronder ter inspiratie documenten die gemaakt zijn door scholen.
Praktijkverhalen
Hoe ga je om met smartphones op school? Hieronder de verhalen van scholen die elk een eigen beleid ontwikkelden en daar naar tevredenheid mee werken.
In gesprek met ouders en leerlingen
Onderzoek van Erasmus Universiteit (januari 2025) toont het belang van het betrekken van leerlingen bij het smartphonebeleid en zet een aantal aandachtspunten op dit vlak op een rij. Daarnaast is voor scholen een flyer beschikbaar met tips en handvatten over het omgaan met weerstand rond het smartphonebeleid.
Wanneer je het gesprek aangaat met ouders en leerlingen over smartphones in de klas en in de school, raakt dit ook onderwerpen als digitale geletterdheid, mediawijsheid en digitale balans/verslaving. Voor deze onderwerpen is veel informatie en ondersteunende materialen beschikbaar.
Meer weten?
Webinars
Publicaties NRO
NRO heeft gepubliceerd over de inzichten uit onderzoek naar de effecten van smartphones in de les.