School-CERT ‘hotline’ live: samen sterker tegen online dreigingen in het onderwijs

15 oktober 2024

Vanaf dinsdag 15 oktober kunnen alle schoolbesturen in het bekostigd primair en voortgezet onderwijs zich kosteloos aanmelden als deelnemer van School-CERT, het nieuwe sectorale Computer Emergency Response Team. Deze mijlpaal is een belangrijke stap in de digitale veiligheid van het funderend onderwijs in Nederland.

Het School-CERT bestaat uit een gespecialiseerd team van ICT-professionals, dat in staat is snel te adviseren in het geval van een cybersecurity-incident. School-CERT wordt uitgevoerd door Kennisnet in samenwerking met SIVON en wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). 

Online ondersteuning

School-CERT biedt efficiënte online ondersteuning bij een cybersecurity-incident of datalek. Ook biedt het concrete adviezen wanneer het schoolbestuur wordt getroffen door ransomware, een phishingaanval, datalek of een andere cybercrisis. Als deelnemer ontvang je de School-CERT-alerts over kwetsbaarheden die relevant zijn voor het onderwijs. School-CERT publiceert daarnaast handreikingen, maandelijkse nieuwsoverzichten en kwartaalanalyses over cybersecurity thema’s.  

We hebben ervaring in crisismanagement. Als je ons belt, weten wij wat je moet doen en vooral ook wat je níet moet doen. We vertellen je wie je moet betrekken in een crisisteam en welke stappen je moet nemen.

Klaske van Walderveen Kwartiermaker School-CERT (VO-magazine oktober 2024)

Aanmelden voor School-CERT 

Schoolbesturen binnen het bekostigd funderend onderwijs kunnen zich gratis aanmelden. Wil jij je schoolbestuur aanmelden? Dat kan via de onderstaande link:

 
Incident melden 
Is er bij jouw schoolbestuur sprake van een cybersecurity-incident? Neem dan voor directe hulp contact op met de supportlijn. Dit kan ook als je (nog) geen deelnemer bent van het School-CERT. Geef hierbij direct zoveel mogelijk informatie over de situatie, zodat School-CERT deze adequaat kunnen beoordelen en oppakken.  

Bel met School-CERT: 0800 321 22 33 (onder kantoortijden)   
Of mail naar: support@kennisnet.nl