Alle projecten

Project

Digitaal Veilig Onderwijs

Binnen het onderwijs is digitalisering niet meer weg te denken. Het biedt prachtige kansen, zoals meer flexibiliteit en maatwerk. Digitalisering betekent ook dat gevoelige informatie en gegevens digitaal worden verwerkt. Leerlingen, maar ook ouders en medewerkers vertrouwen hun gegevens toe aan scholen. Doordachte gegevensverwerking én goede gegevensbeveiliging zijn dus van groot belang om digitaal veilig onderwijs te kunnen bieden.

Digitaal Veilig Onderwijs

Over het programma

Met het programma Digitaal Veilig Onderwijs bundelen het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en VO-raad hun krachten voor een onderwijssector waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers digitaal veilig kunnen werken. Het programma biedt schoolbesturen heldere leidraden en een concreet ondersteuningsaanbod. Zo kunnen zij voldoen aan hun verantwoordelijkheid om een digitaal veilige organisatie te realiseren. Stap voor stap, Bit by Bit. 

Leidraad: Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy

Schoolbestuurders hebben de verantwoordelijkheid om samen met schoolleiders en IBP’ers een digitaal veilige omgeving voor hun leerlingen en medewerkers te realiseren. Daarom werken we als onderwijssector toe naar één norm voor digitaal veilig onderwijs: het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy. Het Normenkader IBP beschrijft de normen voor een digitaal veilige schoolorganisatie en biedt concrete voorbeeldmaatregelen. Het is daarom een belangrijk hulpmiddel om jouw school digitaal veilig te maken. 

Heb je vragen of opmerkingen over het Normenkader IBP? Mail dan naar ibp@kennisnet.nl.

Groeipad: de wegwijzer door het Normenkader IBP

Het Normenkader IBP is omvangrijk. Waar kun je het beste starten? Wat doe je daarna? En hoe houd je het overzicht? Daar helpt het Groeipad bij. Het Groeipad is jouw wegwijzer door het Normenkader IBP. Hiermee breng je gestructureerd en stapsgewijs de digitale veiligheid in jouw school op orde. Afhankelijk van waar jouw schoolbestuur staat, kun je instappen in het Groeipad. Zo bereik je je doelen in een realistisch tempo met maatregelen die passen bij jouw school.

Ben je al langer bezig met het Normenkader IBP en heeft jouw school al een plan voor de komende jaren? Gebruik het Groeipad als inspiratiebron of naslagwerk om jouw aanpak verder te verfijnen. Het biedt handige hulpmiddelen om digitaal veilig onderwijs nog beter te organiseren. Heb je nog geen plan en weet je niet waar te beginnen? Start dan met het Groeipad. Het helpt je stap voor stap op weg naar een veilige digitale leer- en werkomgeving voor leerlingen en medewerkers.

Ondersteuningsaanbod

Vanuit het programma Digitaal Veilig Onderwijs is een divers ondersteuningsaanbod beschikbaar om scholen te helpen om digitaal veiliger te worden, zoals het School-CERT, de Dienst Verwerkersovereenkomsten, de toetsen op verwerkersovereenkomsten, Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) en het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy.

Om regie te krijgen én houden op Informatiebeveiliging en Privacy, vraagt het thema structureel aandacht van de bestuurder en de Raad van Toezicht (RvT). Daarom lanceren de PO-Raad en VO-raad handreikingen voor bestuurders en interne toezichthouders. Speciaal voor bestuurders ontwikkelde de PO-Raad en de VO-raad in samenwerking met Kennisnet de interactieve handreiking ‘Sturen op digitale veiligheid’. Speciaal voor interne toezichthouders ontwikkelde VTOI-NVTK in samenwerking met de PO-raad, de VO-raad en Kennisnet de handreiking ‘De rol van de RvT bij digitale veiligheid’.

De PO-Raad en VO-raad werken actief samen binnen de thema's privacy, security, digitale leermiddelen, ethiek, infrastructuur, innovatie en digitale vaardigheden. Vanuit het programma Digitaal Veilig Onderwijs organiseren de raden gezamenlijk bewustwordings- en professionaliseringsactiviteiten voor schoolleiders en bestuurders. Aankomende activiteiten:

Nieuw! Digitaal magazine

Wil jij jouw school digitaal veiliger maken, maar weet je niet waar te beginnen? Ons nieuwe digitale magazine helpt je op een interactieve manier op weg met  informatie over het Normenkader IBP, inspirerende praktijkvoorbeelden, praktische handvatten, theoretische inzichten en concrete ondersteuning. Dit magazine is een samenwerking tussen de PO-Raad en de VO-raad en werd gepresenteerd tijdens het VO-congres 2025, dat volledig in het teken stond van digitalisering. 

Benieuwd naar hoe scholen stappen zetten richting een digitaal veilige organisatie? Of wil je weten wat je van andere organisaties kunt leren over digitale veiligheid? Bekijk hieronder de praktijkvoorbeelden.

Leren van collega's: praktijkvoorbeelden cyberincidenten

Twee bestuurders, een hoofd financiën, een locatiedirecteur en een ICT-coördinator delen openhartig over hun ervaring met een cyberincident. Van aanvallen met gijzelsoftware tot een hack van een leerling account met ingrijpende gevolgen. Wat is er gebeurd, wat was de impact en wat zijn de lessons learned die zij aan collega's willen meegeven?

Interessante artikelen

Themacommissie digitalisering po/vo

De Themacommissie Digitalisering adviseert het bestuur van zowel de VO-raad als PO-Raad over digitalisering en nieuwe technologieën in het onderwijs. Dit betreft een breed spectrum aan dossiers – uiteenlopend van de digitale infrastructuur en cybersecurity tot digitale leermiddelen, digitale vaardigheden, ethische vraagstukken en nieuwe technologieën – waaronder AI.

De voorloper van de Themacommissie Digitalisering was de Adviesgroep Regie op ICT. Hun adviezen zijn de afgelopen 2 jaar gepubliceerd via de volgende artikelenreeks, die nog steeds erg relevant is: