Vooraankondiging Doorstroom in een kansrijk stelsel: leertrajecten in po en vo

31 mei 2023

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) zal naar verwachting in juni/juli 2023 een call for proposals publiceren genaamd 'Doorstroom in een kansrijk stelsel: leertrajecten in het primair en voortgezet onderwijs'. Het doel van deze call is het ontwikkelen van kennis over potentieel werkzame manieren om het doorstroomproces binnen de overgang van po naar vo vorm te geven en hiermee de kansengelijkheid te verbeteren. Uiteindelijk moet het onderzoek eraan bijdragen dat leerlingen, ongeacht hun achtergrond en thuissituatie op de voor hen best passende plek onderwijs kunnen volgen.

Het ministerie van OCW wil samen met het NRO meer kennis ontwikkelen over hoe de kansengelijkheid bij de overgang po-vo (en binnen de onderbouw vo) kan worden vergroot. Hiervoor worden leertrajecten uitgezet waarin wetenschap en scholen samen kansrijke opties onderzoeken die zich richten op het vergroten van de kansengelijkheid bij de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs (en in de onderbouw van het vo). Hierbij is het van belang dat de leertrajecten aansluiting vinden bij de behoeften en kennis vanuit zowel de wetenschap als het onderwijsveld. Doel is om informatie op te halen uit de praktijk, (samen) leren wat werkt in de Nederlandse context en onder welke voorwaarden initiatieven gestalte kunnen krijgen. 

De call zal naar verwachting in juni of juli 2023 worden gepubliceerd via de website van de NRO. Houd hiervoor https://www.nro.nl/calls in de gaten. Het totale budget wat beschikbaar is € 3.978.000.