Webinar Digitaal veilig onderwijs op jouw school: “Met één been in beleid en met één been in de praktijk”
10 oktober 2024
In de webinar werd er gekeken naar waarom digitale veiligheid zo belangrijk is, wat je over dit thema moet weten als schoolleider én wat er in de praktijk werkt op het gebied van digitaal veilig onderwijs.
Je hoeft het niet alleen te doen
Noëlle Steeghs, beleidsadviseur digitalisering PO-Raad en VO-raad, startte de webinar met een praktijkvoorbeeld waarin Stanislas Pro (Lucas Onderwijsgroep) te maken kreeg met een dreigmail via een gehackt leerling-account. Dit voorbeeld gaf volgens Noëlle goed aan wat de impact kan zijn van een cyberincident op een school en waarom je altijd voorbereid moet zijn. Het liet ook zien waarom bewustwording rondom digitale veiligheid en het Normenkader IBP belangrijk is. Het Normenkader IBP is omvangrijk en het kan lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Het Groeipad, de wegwijzer door het Normenkader IBP, helpt daarbij. Onder het mom “je hoeft het niet alleen te doen, wij helpen je hierbij” stipte Noëlle het ondersteuningsaanbod van het programma Digitaal Veilig Onderwijs aan waarin je wordt geholpen om je digitale veiligheid op orde te krijgen.
Omarm digitaal veilig onderwijs
Vervolgens vertelde Willem van den Kieboom, directeur Merletcollege (OMO) waarom digitaal veilig onderwijs zo belangrijk is op school en wat dit betekent in de praktijk. Voor Willem is het van belang dat je het als school er niet op aan moet laten komen op het moment dat het fout gaat. Digitaal veilig onderwijs is geen makkelijk onderwerp. Zijn advies is om het onderwerp met elkaar te omarmen en aan te pakken. Het Normenkader IBP kan complex klinken, maar ga het aan en zoek elkaar daarbij op. Maak daarbij ook gebruik van de handreikingen die beschikbaar zijn.
Verbinder van beleid en praktijk
Pi Rogaar, senior adviseur cybersecurity Kennisnet, sloot de webinar af met een gesprek over wat de rol van de schoolleider is op het gebied van digitaal veilig onderwijs en hoe je die rol het beste kan invullen. Samengevat: als schoolleider ben je de verbinder van beleid en praktijk! Pi legde uit waarom IBP zo ‘hot’ is en ging in op de de belangrijkste dreigingen op dit moment. Daarnaast werd ingegaan op het belang voor de schoolleider en het speelveld van de bestuurder. Pi sloot af met te benadrukken dat je als schoolleider met één been in beleid en met één been in de praktijk staat. Het is aan de schoolleider om IBP-beleid uit te dragen en te staan voor je verhaal. Als schoolleider kun je jouw blik op de praktijk rondom digitaal veilig onderwijs op de bestuurstafel terecht laten komen.
Kijk de webinar terug!
Heb je de webinar gemist of wil je deze nog eens terugkijken? Dat is mogelijk! Kijk hieronder de complete webinar terug:
Vragen tijdens de webinar
Tijdens de webinar werden er enkele vragen in de chat gesteld. Hieronder hebben we er een paar voor je uitgelicht en beantwoord.
Vraag: Naast de aanwezige wil, het mandaat en misschien zelfs de tijd is er ook geld nodig. Om aan de normen te kunnen voldoen op niveau 3 zijn investeringen nodig in hard- en software. Is er meer te zeggen over de financiering daarvan? Want ontbreken van handjes kan wellicht deels opgevangen worden door het uitbesteden, maar ook die handjes kosten geld.
Antwoord: Er is nu geen zicht op extra bekostiging voor dit thema. Ook de themacommissie digitalisering benadrukt het belang van decentrale middelen om informatiebeveiliging goed op te pakken. De VO-raad wil daarom graag meer inzicht krijgen in de (structurele) kosten die gepaard gaan met het Normenkader IBP.
Vraag: En wat heb je als voor tip als mijn bestuurder het niet belangrijk vindt?
Antwoord: Het is belangrijk als schoolleider om te weten dat de bestuurder eindverantwoordelijk is voor informatiebeveiliging en privacy. Als er vragen komen, bijvoorbeeld vanuit de Raad van Toezicht of iemand anders, dan wordt de bestuurder aangesproken. Verlies dit niet uit het oog en je mag je bestuurder hier ook op wijzen.
Vraag: Wat mag je verwachten van je medewerkers in het digitaal veilig werken?
Antwoord: Als werkgever ben jij degene die een instructie geeft over hoe het werk gedaan moet worden. Enerzijds mag je verwachten dat deze instructies opvolgen, en andersom geldt dat de medewerkers mogen verwachten dat de instructies concreet en duidelijk zijn. Tip: betrek de medewerkers waar relevant bij de beleidsvorming.
Handige links
Hieronder vind je handige links terug die genoemd zijn tijdens de webinar:
Vragen?
Contact met de PO-Raad/VO-raad via: digitalisering@povosi.nl
Contact met Kennisnet via: ibp@kennisnet.nl
Digitaal Veilig Onderwijs
Met het programma Digitaal Veilig Onderwijs bundelen het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en VO-raad hun krachten voor een onderwijssector waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers digitaal veilig kunnen werken. Het programma biedt schoolbesturen heldere leidraden en een concreet ondersteuningsaanbod. Zo kunnen zij voldoen aan hun verantwoordelijkheid om een digitaal veilige organisatie te realiseren. Stap voor stap, Bit by Bit.