Alle onderwerpen

Onderwerp

Bestuurlijke kwaliteit

Het bevoegd gezag van een school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs en heeft inzicht waar het goed gaat en welke ontwikkelpunten er zijn. Het bestuur waarborgt dat er sprake is van een kwaliteitscyclus en bevordert een kwaliteitscultuur met betrokkenheid en transparantie op alle niveaus, gericht op het behalen van de gewenste kwaliteit en waar mogelijk op de versterking daarvan. Je vindt hier actuele ontwikkelingen rondom het onderwerp, instrumenten en activiteiten ter bevordering van de bestuurlijke kwaliteitszorg.

Wat speelt er?

Standpunt VO-raad

Werkagenda

Uit de inspectiebeoordelingen van 2022 en 2023 is gebleken dat 30% van de besturen die zijn bezocht op het kwaliteitsgebied Besturing, kwaliteitszorg en ambities (BKA) onvoldoende is beoordeeld. Dit vormt de aanleiding tot de sectorale werkagenda bestuurlijke kwaliteitsontwikkeling. Met gerichte activiteiten uit deze agenda kunnen schoolbesturen effectief invulling geven aan hun eindverantwoordelijkheid voor de onderwijskwaliteit op hun scholen. 

Waar staat de VO-raad voor 

De leden van de VO-raad hebben in 2021 uitgesproken de bestuurlijke kwaliteit een prioriteit binnen de vereniging te vinden. In een position paper werd opgeschreven welke uitgangspunten de leden van de VO-raad hebben wanneer het gaat over de bestuurlijke kwaliteit. In het kort werd het volgende afgesproken: 

  • We stellen het belang van leerlingen boven het belang van school of schoolbestuur. We werken samen met alle partners in de regio, binnen en buiten het onderwijs.  

  • We onderhouden op regionaal en landelijk niveau intensieve contacten met het vervolgonderwijs voor een goede aansluiting en soepele doorstroom van leerlingen. 

  • We houden continu zicht op onze kwaliteit en sturen gericht op mogelijkheden om te leren en de kwaliteit te verbeteren. We doen dit via een systeem van kwaliteitszorg en bijvoorbeeld in de vorm van zelfevaluaties. 

  • We leggen zowel inhoudelijk als financieel transparant verantwoording af. We gaan actief in dialoog met direct belanghebbenden bij het onderwijs om hier lering uit te trekken.  

  • We spannen ons gezamenlijk in voor een ‘lerende’ cultuur in de sector, bijvoorbeeld via vormen van collegiale bestuurlijke visitatie. Lees hier meer over visitaties. 

  • We zijn aanspreekbaar op het onderwijs dat wij bieden. We spreken elkaar ook onderling aan als er niet volgens overeengekomen principes wordt gehandeld 

  

Om bovenstaande duurzaam te realiseren, is het nodig dat ieder schoolbestuur op een effectieve wijze invulling geeft aan de eindverantwoordelijkheid voor (de ontwikkeling van) de onderwijskwaliteit van de eigen scholen. De wijze waarop schoolbesturen dat doen, is mede afhankelijk van de situationele context. Van belang is dat ieder schoolbestuur passende, effectieve keuzes maakt en dit kan ver(ant)woorden. 

Contactpersonen

Beleidsadviseur professionele schoolorganisatie

Ilse Den Heijer