Samen de schouders onder passend onderwijs
03 april 2023
De brief van minister Wiersma gaat in op de stand van zaken rond de Verbeteraanpak Passend Onderwijs (2020) en de zeven van de 25 verbeterpunten die de minister prioriteit heeft gegeven. De Doelstellingenmonitor laat zien dat de ondersteuning die scholen bieden, doorgaans aansluit bij de behoefte van de leerling en dat ouders tevreden zijn over de ondersteuning en de inspraak die zij daarbij hebben. Ook meldt de minister dat het positief gewaardeerde Steunpunt Passend Onderwijs conform verbeterpunt 24 een verlenging heeft gekregen tot en met 2026.
Werk aan de winkel
Toch is er nog veel werk aan de winkel: er ligt een plan van aanpak verzuim, de contouren van de werkagenda naar inclusief onderwijs, en een plan van aanpak hoogbegaafdheid. Het ministerie is bezig met wetgeving rond hoorrecht voor leerlingen, versterking positie van ouders en leerlingen, verzuimbeleid, een onafhankelijke raad van toezicht voor swv’en, ouder- en jeugdsteunpunten (die de meeste swv’en inmiddels al hebben ingericht). Verder maakt de minister melding van bestaande en nieuwe subsidieregelingen rond verzuim (WÉL in ontwikkeling), hoogbegaafdheid, onderwijszorgarrangementen en (in een separate brief) residentieel onderwijs.
Standpunten VO-raad
In aanloop naar het debat over Passend Onderwijs op 5 april aanstaande heeft de VO-raad, samen met de PO-Raad, de Sectorraad Praktijkonderwijs en de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs.
Landelijke norm voor basisondersteuning
In deze brief uit de VO-raad zorgen over onder andere de landelijke norm voor basisondersteuning. Enerzijds komt de minister aan deze zorg tegemoet door het voorstel van BMC niet over te nemen en mee te gaan met het voorstel om het alternatief van SWV Friesland uit 2022 als basis te nemen, anderzijds wil hij een landelijke norm laten ontwikkelen door ouders en leraren zonder betrokkenheid van de onderwijsraden. De VO-raad zal die ontwikkeling kritisch volgen met als belangrijkste doel om de uitvoerbaarheid door scholen en samenwerkingsverbanden te bewaken.
Generieke korting
De minister wil de aangekondigde generieke korting op de budgetten voor swv’en po en vo doorvoeren op basis van peildatum 31-12-2022. Concreet betekent dit dat vanaf 1 juli 2023 – als de jaarverslagen over 2022 beschikbaar zijn – helder wordt welke swv’en beschikken over een bovenmatig vermogen. In de periode daarna zal duidelijk worden hoe hoog de generieke korting wordt en hoe de swv’en die geen bovenmatig vermogen hebben weer gecompenseerd worden. De Sectorraad SWV vo en het Netwerk LPO stuurden hierover eerder een brief aan minister Wiersma.
Geef vormen van inclusiever onderwijs de ruimte
In het kader van verzuim pleit de VO-raad ervoor om vormen van inclusiever onderwijs de ruimte te geven en niet te frustreren door wet- en regelgeving. Subsidie- en experimenteerregelingen kunnen daar een mooie bijdrage aan leveren, mits de voorwaarden aansluiten bij de ambities in het veld. De VO-raad heeft er bij het ministerie op aangedrongen om een oplossing te vinden voor de situatie rond Stad & Esch, waar een reguliere school al vanaf 2017 leerlingen vanuit het vso naar een regulier diploma begeleidt. Dit is een goed voorbeeld van inclusief onderwijs, waarbij deelname aan de huidige experimenteerregeling regulier-speciaal onmogelijk blijkt alleen omdat de school geen BRIN-nummer voor speciaal onderwijs (meer) heeft.