Onderwerp
Bestuurlijke kwaliteit
Het bevoegd gezag van een school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs en heeft inzicht waar het goed gaat en welke ontwikkelpunten er zijn. Het bestuur waarborgt dat er sprake is van een kwaliteitscyclus en bevordert een kwaliteitscultuur met betrokkenheid en transparantie op alle niveaus, gericht op het behalen van de gewenste kwaliteit en waar mogelijk op de versterking daarvan. Je vindt hier actuele ontwikkelingen rondom het onderwerp, instrumenten en activiteiten ter bevordering van de bestuurlijke kwaliteitszorg.
Praktijk en ondersteuningBestuurlijke kwaliteit
Bestuurlijke kwaliteit vertaalt zich terug in de kwaliteit van het onderwijs. Besturen zijn eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de kwaliteitszorg op scholen. Het is belangrijk om scherp te zijn op de kwaliteit van besturen. Daarom hebben de vo-besturen met elkaar afgesproken om actief in beeld te hebben hoe die kwaliteit is en deze constant te ontwikkelen. Het zorgdragen voor de bestuurskwaliteit is ook verankerd in de wet. De Inspectie van het onderwijs toetst de wet door besturen te bezoeken. Zij rapporteren elk jaar in de Staat van het Onderwijs hoe het staat met de bestuurlijke kwaliteitszorg in Nederland.
Relevante onderwerppagina's
Ondersteuningsaanbod
Overzicht van behulpzame instrumenten en documenten
De VO-raad ondersteunt scholen bij het in beeld brengen van de bestuurlijke kwaliteit zodat scholen instrumenten hebben om hieraan te werken. De handreiking 'Sturen op onderwijskwaliteit' ondersteunt besturen in het ontwikkelen van de bestuurlijke kwaliteit. Momenteel ontwikkelen Leren Verbeteren en de VO-raad een zelfevaluatie-instrument. Het zelfevaluatie-instrument komt in september 2025 beschikbaar.
Handreiking 'Sturen op onderwijskwaliteit'
Werk je aan de kwaliteitszorg binnen jouw bestuur en zoek je handvatten om deze te versterken? Wil je meer weten over het bestuurlijke toezicht in de praktijk en hoe je goed voorbereid een inspectiebezoek ingaat? De handreiking 'Sturen op onderwijskwaliteit' van Leren verbeteren en Voortgezet Leren/VO-raad helpt besturen om concreet stappen te zetten.
Besturen on Tour
Op woensdag 24 september organiseert Voortgezet Leren 'Besturen on Tour', met als thema bestuurlijke kwaliteitszorg: van structuur naar cultuur. Centraal staan de uitwisseling tussen besturen en een bezoek aan een schoolbestuur. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders en bovenschoolse kwaliteitszorgmedewerkers in het voortgezet onderwijs. Het programma wordt op dit moment verder uitgewerkt. Interesse? Meld je aan via de interesselijst!
Scan kwaliteit en ambitie
Leren Verbeteren biedt de scan kwaliteit en ambitie aan om risicofactoren in de onderwijskwaliteit in kaart te brengen.
Praktijkvoorbeelden
Lees hoe scholen aan de slag zijn gegaan om hun bestuurlijke kwaliteit te versterken.
Leren verbeteren
Schoolbesturen en schoolleiders kunnen ondersteuning krijgen bij de verbetering van de onderwijskwaliteit via het project Leren verbeteren. Op de website van Leren verbeteren zijn tal van publicaties en podcasts te vinden over hoe je als school aan de slag kunt met het verbeteren van de onderwijskwaliteit, alsook de ervaringen van andere scholen op dit vlak. Ook kan je je als school aanmelden voor het bijwonen van bijeenkomsten in het kader van kwaliteitszorg.
Inspectie-eisen: het onderzoekskader
De manier waarop de inspectie kijkt naar bestuurlijke kwaliteitszorg is vastgelegd in het Onderzoekskader 2021. De inspectie onderzoekt en beoordeelt besturen op de standaarden Besturing, kwaliteitszorg en ambities (BKA) om na te gaan of het bestuur in staat is om de basiskwaliteit van het onderwijs op de scholen te borgen, verder te verbeteren en te zorgen voor deugdelijk financieel beheer.
-
Bij BKA 1 wordt beoordeeld hoe besturing en randvoorwaarden zijn ingericht aan de hand van een visie op onderwijs, uitgewerkt in ambities en doelen.
- Bij BKA 2 staat de uitvoering centraal: hoe stuurt het bestuur op de realisatie van visie, ambities en doelen en wat de kwaliteitscultuur is.
- BKA 3 gaat over de wijze waarop het bestuur evalueert en analyseert, intern en extern verantwoording aflegt, reflecteert op resultaten en erover in gesprek gaat.
In de standaarden zit de cyclus verweven van inrichten, uitvoeren, evalueren en bijstellen. De kwaliteitscultuur is van belang voor een effectieve sturing op de standaarden.
In het vierjaarlijks onderzoek staat de vraag centraal of en op welke manier het bestuur zorgt dat het onderwijs van voldoende kwaliteit is en of er sprake is van continuïteit. Ook wordt het financieel beheer nader onderzocht bij de vierjaarlijkse onderzoeken. De inspectie heeft ervoor gekozen om de capaciteit sterker in te zetten op risicogericht bestuursonderzoek. Daarnaast voert de inspectie jaarlijks bestuursgesprekken met een kwart van de besturen. (Inspectie van het onderwijs, jaarwerkplan 2025)
Contactpersonen

Ilse Den Heijer
ilsedenheijer@vo-raad.nl