Onderwerp
Ouderbetrokkenheid
Een belangrijk streven van de vo-sector is om ouders te betrekken bij het schoolbrede beleid op het gebied van onder meer onderwijs, huisvesting en sociale veiligheid, bij schoolactiviteiten en bij het onderwijs aan hun kind(eren). De VO-raad faciliteert scholen om deze ouderbetrokkenheid verder te brengen.
Praktijk & ondersteuningRelevante websites, publicaties en tools
Scholen die verder vorm willen geven aan ouderbetrokkenheid, kunnen gebruikmaken van een divers ondersteuningsaanbod van verschillende partijen:
Dit online platform van ITTA UvA en Sardes biedt onder meer tools, goede voorbeelden en expertise op het vlak van samenwerking tussen ouders en onderwijs.
Het lectoraat 'Ouders in Rotterdam Zuid' van de Hogeschool Rotterdam heeft een ‘gereedschapskist ouderbetrokkenheid’ ontwikkeld met daarin beproefde werkwijzen om de samenwerking met ouders te versterken.
De toolkit Samen voor het Kind biedt handvatten voor ouders, zorg- en onderwijsprofessionals in de samenwerking rondom het kind. Ouders en professionals gaan aan de hand van acht principes met elkaar in gesprek over het partnerschap. De toolkit is ontwikkeld door Ouders & Onderwijs, Balans en het Nederlands Jeugdinstituut.
Specifiek op het terrein van het betrekken van ouders bij passend onderwijs en LOB wil de VO-raad verwijzen naar de handreiking 'Ouderbetrokkenheid passend onderwijs' van het Steunpunt Passend Onderwijs en de website van het Expertisepunt LOB.
Zie voor inspiratie ook:
Oudertevredenheidsonderzoek Vensters
Scholen kunnen via een vragenlijst van het programma Vensters van de VO-raad de tevredenheid en behoeften van ouders in kaart brengen. Ouders kunnen zo hun mening geven over het onderwijs en de school, en aan de hand van de resultaten kunnen scholen het gesprek met hen aangaan over mogelijke verbeteringen. Het onderzoek geeft zo een impuls aan de ouderbetrokkenheid. De afnameperiode van het oudertevredenheidsonderzoek loopt elk schooljaar van 1 november t/m 30 april.